10+3 coses que cal saber si heu de viatjar (o no) amb la mascota

VD6_7360

La tinença responsable d’animals de companyia implica tenir-los en compte en tot moment, fins i tot quan arriba aquell moment de l’any en què marxem de vacances. Per això des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) volen recordar-vos que si teniu gats, gossos o fures i decidiu endur-vos-els de viatge, cal preparar “la seva maleta” com prepareu la vostra; i en cas que trieu que no us acompanyin, caldrà buscar-los una alternativa adequada i confortable perquè us els cuidin mentre no hi sou.

Així doncs, hi ha dues opcions: anar de vacances amb la mascota o buscar-li un lloc adequat on passar-les mentre vosaltres viatgeu (l’abandonament no és mai una opció).
Aquí teniu 10 consells per a aquells que decidiu endur-vos el vostre animal de companyia de viatge:

1. Abans del viatge definitiu, cal provar el mitjà de transport per veure com s’hi adaptarà l’animal. Uns ho viuen com una experiència fantàstica però d’altres es maregen o pateixen estrès. En aquests casos cal consultar amb el veterinari de confiança quins són els tractaments relaxants o les pastilles antimarejos més adequats.

2. Per seguretat, l’animal no pot anar solt a l’interior del vehicle. Podria espantar-se, saltar, molestar el conductor i provocar un accident. Els animals han d’anar als seients del darrere amb xarxes o barres de separació; subjeccions per al cinturó de seguretat, gàbies o cistelles de transport (“transportins”).

3. Evitar els cops de calor. S’ha de tenir el vehicle ben ventilat i parar freqüentment per donar-li aigua a l’animal i permetre-li que estiri les cames i faci les seves necessitats. No el deixarem tancat al cotxe mentre nosaltres anem a menjar o a fer qualsevol altra cosa. Aparcarem en zones amb ombra, pensant que el sol canvia de posició i que un lloc ombrívol ara pot ser assolellat d’aquí una estona. Deixarem les finestres abaixades perquè corri l’aire i mirarem que sigui el menor temps possible. Sempre que sigui possible, l’animal vindrà amb nosaltres.

4. Prepararem la maleta del nostre animal com preparem la nostra, i hi posarem el seu menjar, l’aigua suficient, alguna joguina i articles d’higiene per fer-li el viatge el més agradable possible.

5. Gossos, gats i fures han d’anar identificats amb el xip ISO homologat. Serveix a tota la Unió Europea per lligar les dades de l’animal amb el seu propietari (nom, cognoms, adreça, telèfon) en cas de pèrdua. Gràcies a l’Arxiu de Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), on consten registrats la majoria dels animals de companyia de Catalunya, s’han recuperat més de 50.000 mascotes en els darrers 10 anys. A més, l’AIAC està connectat al REIAC espanyol i al PETMEX mundial, cosa que el fa efectiu arreu.

6. Placa amb codi QR amb la informació del xip (NOVETAT!). L’AIAC posa a disposició dels seus usuaris una placa amb codi QR per penjar-la al collar de l’animal i agilitzar-ne la identificació en cas de pèrdua. Així, qualsevol que trobi l’animal podrà identificar-lo ràpidament i accedir a les dades de contacte del propietari.

7. Gossos, gats i fures han d’anar a l’estranger amb el seu passaport. Aquest document permet a l’animal viatjar per la Unió Europea, l’identifica alhora que informa sobre les vacunacions, desparasitacions, serologia de la ràbia i l’estat sanitari actual. Resulta indispensable en cas de sortir de la UE i voler tornar a entrar. Els propietaris poden obtenir el passaport per les seves mascotes mitjançant el seu veterinari.

8. Preparar el terreny. Un cop decidit el destí, cal informar-se dels serveis veterinaris d’urgència que hi haurà disponibles. Convé tenir-ne adreça i telèfon per si cal fer-los servir.

9.Consultar amb l’ambaixada o consolat del país de destí. Cada país estableix els requisits que han de complir els animals visitants i cal estar preparats. Per viatjar fora d’Espanya cal que l’animal estigui identificat i vacunat de la ràbia (mínim 21 dies abans de viatjar).

10. Finalment, cal assegurar-se que l’hotel, càmping, xalet o casa rural on anem admeti mascotes. Aquí us apuntem algunes pàgines web especialitzades en buscar allotjaments que acceptin animals de companyia: Viajar con perros; Hot Dog Holidays; Se admiten mascotas; Hoteles Perros.

Si opteu per viatjar sense l’animal, heu de tenir en compte que caldrà:

1. Buscar un familiar, amic o cangur adequat, que pugui cuidar-lo, alimentar-lo i treure’l a passejar quan calgui. Peixos, fures o gats no demanen tanta atenció, que vol dir que potser ens serà més fàcil aconseguir que algú se’ls quedi uns dies, mentre que els gossos requereixen un mínim de tres passejos diaris. Els aquaris més mecanitzats permeten programar el seu funcionament, però en tot cas convé fer un canvi d’aigua i una comprovació el dia abans de marxar i aconseguir que algú passi per casa un o dos cops per setmana per assegurar-se que tot funciona correctament.

2. En cas de no disposar d’aquesta persona de confiança, caldrà buscar-li allotjament a l’animal: un hotel, un refugi o una residència on puguin tenir-ne cura. Aquí us apuntem alguns buscadors per trobar allotjament arreu: Pet and net; DogBuddy; GuDog. D’altres opcions són preguntar al nostre veterinari de confiança, que segur que sabrà de residències d’animals, més o menys a prop de casa, que ens puguin servir.

3. Un cop triat el lloc, recomanem visitar-lo amb anterioritat per estar segurs que és l’adequat, i per poder explicar amb tot detall als responsables cuidadors les atencions que precisa l’animal, així com donar-los el contacte del nostre veterinari de confiança per si calgués trucar-lo.

Abandonar-lo és condemnar-lo a mort. Us recordem que els animals de companyia han sigut socialitzats per poder viure amb nosaltres i, per tant, han perdut la capacitat de buscar-se la vida. Sense nosaltres no poden aconseguir menjar, ni ser feliços, perquè s’han acostumat al nostre afecte: abandonar-los és condemnar-los a morir de gana o atropellats.