Informació sobre la “tos de les gosseres” per a múixers

El terme “Tos de les gosseres” designa a un conjunt de signes clínics de les vies respiratòries altes del gos i es seves principals característiques són la gran capacitat de contagi i tenir una gran quantitat d’agents patògens causals.

Afecta sobretot a gossos joves i, encara que des del punt de vista mèdic no sol ser una malaltia greu, pot ocasionar pèrdues econòmiques considerables entre les persones que es dediquen a la cria de gossos, per la seva persistència, necessitat de tractaments i mort de cadells.

La participació en curses, exposicions o concursos canins constitueix un factor de risc important. En efecte, en els dies següents a una trobada, els gossos participants pateixen amb freqüència episodis de tos. Aquest risc és major quan es presenten en una exposició gosses amb les seves cries. Als països industrialitzats, la generalització del costum de portar els gossos a residències canines durant l’estiu tendeix a fer més freqüent l’aparició de casos clínics visibles en aquesta època de l’any però l’època més freqüent d’aparició en col·lectius és a l’hivern on es poden produir més variacions de temperatura i on resulta més difícil controlar els canvis d’humitat.

El símptoma principal són accessos de tos seca, de vegades emetitzant (que produeix vòmits) i inicialment no productiva (no s’observen mocs o altres fluïds). Aquest signe principal pot ser persistent durant diverses setmanes.

Altres signes que poden aparèixer són els d’hipertèrmia (febre), anorèxia, apatia i sons pulmonars característics d’una bronquitis i fins i tot, d’una broncopneumònia (de molta més gravetat).

Aquesta malaltia, igual que les síndromes respiratòries porcina i felina, afecta principalment als grups d’animals confinats amb alta densitat de població o alta taxa d’intercanvi d’animals (gosseres municipals, residències temporals, animalaris, curses de gossos, etc.).Els cadells pateixen formes greus amb major freqüència que els adults, ja que la protecció passiva que reben a través dels anticossos materns només dura unes 4 o 5 setmanes, mentre que els adults posseeixen cert grau d’immunitat activa a causa de contactes repetits amb l’agent infecciós natural.

Diversos estudis han mostrat que el principal agent causal d’aquesta síndrome respiratòria és un bacteri, la Bordetella bronchiseptica. Cal tenir en compte que aquest quadre clínic també pot veure’s afavorit per alguns virus: el virus de la parainfluenza canina (CPiV), l’adenovirus caní de tipus 2 (CAB-2) i el virus del borm caní (CDV). Tots aquests virus anteriors estan presents a les vacunes tetravalents convencionals dels gossos. A més, aquests gèrmens poden associar-se a altres agents patògens, entre els quals es troben bacteris (Pasteurella multocida, Pseudomonas aeruginosa i Mycoplasma sp.) i virus (virus de l’herpes caní [CHV] i reovirus canino). La Bordetella Bronchiseptica és l’únic germen patogen conegut capaç de produir solament els signes clínics de la malaltia. Els altres agents infecciosos incriminats només ocasionen trastorns relativament benignes i de curta durada, excepte el virus del borm, responsable de trastorns respiratoris que constitueixen un dels elements del quadre clínic d’aquesta malaltia ( i de vegades produeixen quadres neurològics i la mort).

Per tot això combatre la malaltia de la tos de les gosseres és molt complicat, però es pot minimitzar el seu potencial patogen usant vacunes apropiades, ja que la fracció bacteriana (la Bordetella Bronchiseptica) és la causant dels símptomes més greus.

Traduït al nostre món del múixing, ens trobem amb gossos sense ganes d’entrenar durant els dies que dura aquest procés, amb disminució de la ingesta de menjar i per tant ens enfrontem a entre 10 i 15 dies sense entrenament i per descomptat res de competició. A això cal afegir-li el ràpid que es propaga en col·lectius canins, ja que si només un gos del kennel es veu afectat, en pocs dies es pot veure afectat el kennel al complet.

Cal tenir en compte que moltes vegades els gossos tenen com a únic signe la tos emetitzant (que provoca vòmits) i això és molt perillós en gossos en competició. El vòmit en un gos en carrera té un potencial mortal per pneumònia per aspiració (el líquid vomitat va als pulmons) i això cal evitar-ho costi el que costi.

A tot això, cal sumar-li els esforços de l’administració del tractament adequat, a base d’antiinflamatoris, antitossius i antibiòtics si la simptomatologia ho requereix.

RESUM

La malaltia és altament contagiosa i els seus signes clínics (la tos sobretot) és millor evitar-los en els gossos en competició. La normativa de vacunar amb vacunes específiques de Tos de les gosseres és el millor mètode per minimitzar o controlar la malaltia en les concentracions canines. Les vacunacions amb vacunes polivalents no donen una protecció eficaç contra aquesta malaltia.. És una normativa ESDRA i IFSS que cal complir.

Al mercat espanyol actualment existeixen dues vacunes: injectable (Eurican Pneumo, de Lab. Merial) i intranasal (Novivac KC de Lab. Intervet-Shering plough).

Davant qualsevol dubte, no dubteu a consultar al vostre veterinari.