Una nova placa QR facilitarà recuperar amb el mòbil un animal perdut

© CCVC

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya implanta aquest nou servei com a complement a la identificació dels animals de companyia registrats a l’AIAC. La mesura dóna una doble cobertura per recuperar l’animal, ja sigui a través del lector de xip del veterinari i ara a més,la ciutadania a través del mòbil

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya posa en marxa aquest mes de juny un nou servei per a les famílies amb animals de companyia. Es tracta d’una nova placa identificadora amb codi QR que va penjada al collar de l’animal.

La placa QR facilita que qualsevol persona que trobi un animal extraviat pugui contactar amb el seu propietari, atès que podrà llegir les dades de contacte a través del telèfon mòbil. “És una nova eina que els veterinaris catalans posem al servei de la ciutadania; sabem el patiment de les famílies quan la seva mascota es perd. Ara la placa QR fa més fàcil i àgil trobar l’animal extraviat” ha declarat la presidenta del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, Carmen López.

Activació de la placa QR
La placa QR serà lliurada al responsable de l’animal a casa seva al mateix temps que rep la carta amb les dades identificadores que constaran quan es doni d’alta l’AIAC.
Caldrà una segona visita al seu veterinari de confiança per activar-lo. L’ús i activació d’aquest penjoll QR és totalment voluntari i no implica cap modificació o alteració de les dades que constin a l’AIAC. L’activació del codi QR és un servei gratuït per a les noves altes a l’AIAC. “La nova placa identificadora respon a la voluntat de millorar l’atenció als propietaris d’animals de companyia” ha dit Carmen López i ha afegit “és també una ampliació de la cartera de serveis que actualment dóna l’AIAC que ja recull més d’un milió d’animals de companyia identificats”.

La posada en servei de la placa QR dóna compliment al desplegament de la Llei de protecció dels animals que assenyala l’obligació que els gossos, els gats i les fures han de dur d’una manera permanent pels espais o les vies públiques una placa identificadora o qualsevol altre mitjà adaptat al collar en què han de constar el nom de l’animal i les dades de la persona que n’és posseïdora o propietària.

Què cal fer en cas de pèrdua o sostracció de l’animal
L’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) que gestiona des de fa més de 25 anys el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) és una base de dades amb més d’un milió d’animals registrats. Un dels principals serveis és la recuperació d’animals. Quan aquest fet succeeix el procediment és molt senzill:
1. S’extravia l’animal
2. El propietari informa al seu veterinari de confiança o bé truca directament al telèfon 24 hores de l’AIAC: 93 418 92 94 ó 902 170 401
3. Amb la placa QR un ciutadà que trobi l’animal pot disposar de les dades d’interès del propietari, hi pot contactar i per tant, es recupera l’animal..
Si l’animal és localitzat per un veterinari, protectora, agents rurals, o cossos policials, un cop feta la lectura del xip, si es disposa d’accés a l’AIAC s’obtindrà la informació per poder contactar amb el propietari.
Serveis de l’AIAC
L’AIAC ofereix un servei d’atenció telefònica amb l’objectiu de cobrir les necessitats de veterinaris i propietaris d’un animal de companyia:
– Proporciona informació general del servei d’identificació electrònica per microxip.
– Constata la pèrdua temporal d’un animal i activa el procediment de localització.
– Proporciona i tramita la documentació necessària per a la identificació d’animals: canvi de propietari o domicili, baixa, passaport per viatjar a l’estranger,entre d’altres.
– Facilita la gestió de retrobament d’animals als Ajuntaments amb els quals hi ha conveni de col·laboració.
– Seguiment i control de les vacunes de la ràbia i la leishmània per a gossos.
De mitjana, gràcies a l’AIAC es recuperen 5.000 animals a l’any. El temps de localització i retrobament amb la seva família és de 24 hores pels animals identificats a l’AIAC